Marázplast - Háztartási cikk Szakáruház      webaruhaz@marazplast.hu      +36-20/520-2982

 Farsangi fánk - az örök klasszikus, amit mindenki másképp csinál

Farsangi fánk - az örök klasszikus, amit mindenki másképp csinál

A farsangi időszak közeledtével nincs is jobb, mint egy tál frissen sült, porcukorral megszórt fánk. De vajon honnan ered ez a finomság, és hogyan készíthetjük el a tökéletes fánkot?

A fánk története egészen az ókorig nyúlik vissza. Az ókori rómaiak és görögök is készítettek már hasonló édességeket, de a mai értelemben vett fánk a középkorban alakult ki. A németalföldi "oliebollen" (olajos golyók) a 17. században érkeztek Amerikába, ahol hamar népszerűvé váltak.

A fánk sütése igazi művészet, és sokféle módszer létezik. Van, aki esküszik a hagyományos, zsírban sütésre, mások szerint az olajban sült fánk a tökéletes. A töltelék kérdése is megosztja az embereket: van, aki a klasszikus lekváros fánkot szereti, mások a krémes vagy csokoládés töltelékre esküsznek.

A tökéletes fánk titka a jó tésztában rejlik. A tésztának könnyűnek és levegősnek kell lennie, hogy a fánk szép magasra keljen és átsüljön. A sütésnél fontos a megfelelő hőmérséklet, hogy a fánk ne égjen meg, de ne is szívja meg magát olajjal.

A porcukor a fánk koronája. Nemcsak díszíti a fánkot, de az édes ízével is tökéletesen kiegészíti a tészta ízét.

Fánksütési tippek

  • A tészta legyen könnyű és levegős: Használj jó minőségű lisztet, és szitáld át, hogy a tészta könnyebb legyen.
  • A zsiradék legyen forró: A fánkot csak akkor tedd a forró olajba vagy zsírba, ha az már elég forró. Ellenőrizheted a hőmérsékletet egy darab kenyérrel: ha a kenyér rövid idő alatt megbarnul, akkor a zsiradék elég forró.
  • Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az edénybe: Ha túl sok fánkot teszel egyszerre az edénybe, a zsiradék hőmérséklete csökkenhet, és a fánkok nem sülnek meg rendesen.
  • Süsd a fánkokat aranybarnára: A fánkok akkor jók, ha mindkét oldaluk aranybarna.
  • Tálald a fánkokat porcukorral: A porcukor teszi teljessé a fánkok ízét.

Extra tippek

  • Kísérletezz a töltelékekkel: A klasszikus lekváros fánk mellett kipróbálhatsz más töltelékeket is, például vaníliakrémet, csokoládékrémet vagy gyümölcsös tölteléket.
  • Díszítsd a fánkokat: A porcukor mellett díszítheted a fánkokat csokoládéval, cukorkával vagy gyümölcsökkel.
  • Süsd a fánkokat barátokkal és családtagokkal: A fánksütés remek alkalom arra, hogy együtt tölts időt a szeretteiddel.