A mustfokolóval a must cukortartalmát állapítjuk meg. A mustfokoló lehet hőmérővel, esetleg hőmérő nélkül, ezen kívül mustfok skálával ellátott sűrűségmérő, amely csupán erjedésmentes, tiszta mustba mér pontosan.
A tiszta mustot félliteres üvegbe, esetleg átlátszó műanyag hengerbe töltjük. A must felszínén képződő habot a henger túltöltésével eltávolítjuk. A mustfokolót vízben lemossuk, szárazra töltjük, óvatosan a mustba eresztjük addig a mélységig, ahol a folyadékban szabadon lebeg. A fokoló ne érjen a henger falához. Amikor a fokoló a hengerben megállapodott, a mustnak a fokolószár felső letapadási pontjánál leolvassuk a mustfokot.
A valódi mustfokot a jó hőmérsékleti korrekció után kapjuk meg. 20°C-on pontosan egyezik a látszólagos, valamint a valódi mustfok. Ennél melegebb musthoz 2°C-ként 0,1 mustfokot hozzáadjuk, a hidegebből viszont 2°C-ként 0,1 mustfokot levonjuk. A skálán leolvasott érték azt mutatja, hogy egy kilogramm mustban hány dkg cukor van.
Tisztítása: semleges folyékony mosogatószerrel, kerülje a karcosodást okozó szerek és eszközök használatát!