Az 1000 db-os eldobható ételmintás zacskó a közétkeztetési intézményeknek ajánlott. A közétkeztetési feladatokat ellátó intézmények számára nem idegen az a néhány évvel ezelőtt bevezetett rendelet, amely szerint a napi 29 adagnyi mennyiség felett előállított ételekből minimum 100 grammnyi mintát 72 óráig megfelelő hőmérsékletű hűtőtérben kell megőrizni.
Ehhez segítségül hívhatunk tárolóedényt, esetleg egyéb csomagolást, a lényeg, hogy eleget tegyen a mikrobiológiai, valamint kémiai kritériumoknak – vagyis a tárolás alatt védje az ételmintát a szennyeződésektől.
Az edényeknél praktikusabb választás lehet a tasak, mert a hűtőben nem foglal feleslegesen helyet. A használatánál arra kell figyelni, hogy megfelelő módon le legyen zárva, valamint gondoskodni kell a jelölésről (legyen rajta a megnevezés, a mintavevő személy neve és a mintavétel pontos időpontja).
Az ételminta tasak mellett szól az is, hogy ezzel a megoldással a terméket sterilen, csíramentesen lehet tárolni, a művelet rapid módon – egy-két másodperc alatt – kivitelezhető, valamint szilárd, továbbá folyékony halmazállapotú minta tárolására egyaránt alkalmas.
Mindezeken túl még szükséges említenünk a költséghatékonysági szempontokat, valamint azt, hogy ez a lehetőség biztonságosabb, mint az üveg, hiszen nem kell tartanunk az esetleg előforduló töréstől, és a sterilizálásra sem kell szeparáltan gondot fordítanunk.